Arbetsgivarintyg och mall

Lär dig allt du behöver veta om arbetsgivarintyg.

Ett arbetsgivarintyg är det dokument som bevisar att du har varit anställd hos en arbetsgivare. Detta viktiga intyg spelar en avgörande roll när det gäller din rätt till arbetslöshetsersättning från a-kassan, särskilt om du nyligen blivit arbetslös.

Som anställd har du laglig rätt att begära detta intyg från din arbetsgivare, som i sin tur är skyldig att utfärda det.

Vad är ett arbetsgivarintyg?

Ett arbetsgivarintyg är en blankett som innehåller viktig information om din anställning, såsom anställningstid, befattning, arbetstid och löneuppgifter. Denna information är avgörande när det kommer till din rätt till arbetslöshetsersättning, men du kan också behöva den i ansökningsprocessen för att styrka de erfarenheter du påstår att du haft i ditt CV.

Lagen om arbetslöshetsförsäkringen slår fast att alla som avslutar en anställning har rätt till ett arbetsgivarintyg. Arbetsgivaren är således skyldig att fylla i och utfärda detta intyg, antingen i fysisk eller digital form.

Om du är arbetslös och får a-kassa, men arbetar deltid, behöver du periodiskt skicka in ditt arbetsgivarintyg till a-kassan. Detta för att visa din faktiska arbetstid och säkerställa att du inte överskrider 100% i sammanlagd sysselsättning (arbetstid + arbetslöshetskassa).

Vad ska ett arbetsgivarintyg innehålla?

Ett väl ifyllt arbetsgivarintyg bör innehålla följande uppgifter:

  • Dina personuppgifter som anställd (namn och personnummer)
  • Detaljer om din anställning (anställningstid, befattning, anställningsform)
  • Din arbetstid i timmar per vecka
  • Orsaken till att anställningen upphört, om applicerbart (uppsägning, egen begäran, tidsbegränsad anställning)
  • Information om erbjudande om fortsatt anställning
  • Uppgifter om din lön (vecko-, månads- eller timlön, övertidsersättning)
  • Sammanlagd arbetad tid de senaste 12 månaderna

Arbetsgivarintyg vs anställningsbevis

Begreppen arbetsgivarintyg och anställningsbevis kan låta förvirrande lika, men även om de har vissa likheter finns det stora skillnader mellan dokumenten:

  • Anställningsbeviset får du när du påbörjar en anställning, medan arbetsgivarintyget erhålls när anställningen upphör.
  • Anställningsbeviset innehåller information om dina anställningsvillkor (lön, förmåner, semesterrätt etc.), medan arbetsgivarintyget fokuserar på själva anställningsförhållandet.
  • Du kan bara få ett anställningsbevis när du börjar ett nytt jobb, medan arbetsgivarintyget kan begäras vid flera tillfällen.
  • Arbetsgivarintyget kan användas som underlag för din rätt till arbetslöshetsersättning, vilket inte är fallet med anställningsbeviset.

Tjänst för arbetsgivarintyg

Du som arbetsgivare kan hämta mallar på arbetsgivarintyg.nu, en relativt ny webbplats som ger dig stöd och underlag för att på bästa möjliga sätt kunna hantera arbetsgivarintyg som dina anställda kan kräva.